Amazon Satışlarına Dikkat !!!

Dijital çağ ve gelişen teknoloji ile beraber E-Ticaret kavramın günden güne belirli kitlelere ulaşmaktadır. Artık zaman kaybetmemek adına,  eve giderken bile mobil uygulamalardan siparişler  vermekteyiz. Zamanın çok önemli olduğu teknoloji çağında bir çok kişi E-Ticaret faaliyetine yöneliyor. Şahıs şirketi, limited şirket yada anonim şirketler kuruluyor. Köklü vergi rekortmeni firmalar bile E-Ticaret departmanlarının Ar-ge faaliyetlerine ciddi bütçeler ayırmaktadır. Ülkemizdeki yerel internet Platformların da satış yapmanın haricinde yurtdışı pazarlarına açılan E-Ticaret firmaları çığ gibi büyürken Amazon pazarında bir çok Türkiye’den mağaza açan E-Ticaret faaliyeti yapan firmalar mevcuttur. Peki Amazonda satışı yaptığınız ürünlerin Katma Değer Vergisini iade alacağınızı biliyor muydunuz?

Yazıyı okuyan bir çok kişinin eminim az önce bahsettiğim konu hakkında yorumları vardır. Gelin beraber bu konuyu inceleyelim.

Amazon satışlarından KDV İadesi Alabilir miyim ?

Evet. Amazona yapılan satışlardan Katma Değer Vergisi iadesi alabilirsiniz. Amazona yapılan satışlar İhracat değil midir ? İhracat teslimlerine ilişkin Katma Değer Vergisi iadesinde uygulanan, İhracat bedelinin % 18 ‘ine kadar yüklenilen Katma Değer Vergisinin iadesine izin verilmektedir. İhraç kayıtlı teslimlerde ( mutlaka ihracat kaydıyla alınan mal veya hizmetler ) ise bu kapsamda hesaplanıp tahsil edilemeyen Katma Değer Vergisinin iadesi talep edilebiliyor.

Şahıs Şirketi, Limited Şirket, Anonim şirket fark etmeksizin mükellefiyet tesis edilmiş ise Amazon dahil olmak üzere tüm Dijital platformlardan yurtdışı satışlarından KDV iadesi almanız mümkündür. Burada çok önemli bir nokta yurtdışında bir firma kurarsanız örnek Amerika da bir firma kurarsanız KDV iadesi almanız çok daha  kolaylaşacak. Çünkü amazon mağazalarında ki satışı Amerika’da kurduğunuz firma üzerine yapacaksınız.

 TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

İhracat Faturasında dikkat edilmesi gerekenler ?

İhracat faturası düzenlenirken  gerek şahıs şirketi gerek ise limited veya anonim şirketler olsun E arşiv fatura ve E fatura düzenlenme aşamasında mutlaka ‘’ 3065 sayılı KDV kanunun 11-1-a maddesi gereği  Mal ve hizmet teslimleri KDV’den muaftır’’ yazılması gerekmektedir. E arşiv fatura ve E fatura bölümlerinde ise fatura türü olarak ‘istisna’’ seçilmelidir. İhracat faturanızı Amerika’da kurdunuz şirketin bilgilerini yazarak düzenlerseniz,  ürünlerinizi Amazon deposuna göndermek üzere ETGB veya GÇB ile gümrük müdürlüğüne teslim etmeniz gerekir.

Örnekleyerek Anlatalım. Amerika’da kurduğunuz  şahıs şirketiniz ile Amazon.com mağaza açtığınızı varsayalım. Mağazanıza satışı öngörülen mal veya hizmetleri  yüklediniz. Örnek İzmir-Konak adresinde faaliyette bulunan ABC Limited Şirket’inden 100 adet Siyah A-10 stok koduyla Deri cüzdanları 10.000 + KDV olarak yani  11.800,00 TL aldığınızı varsayalım. Yurtiçinde 1.800 TL KDV ödeyerek bu ürünleri satın aldık. İşte tam bu noktada KDV iadesi başlıyor. Katma değer vergisi neydi ? Mal ve hizmet teslim alanın, teslim edene ödediği dolaylı bir vergi türüydü. Ancak nerede  ? Türkiye’de. Dolayısıyla siz yurtdışına ürünlerin Gümrük çıkış beyannamesi ile yada Elektronik Ticaret Bilgi Formu ile ihracatının yapıldığı andan itibaren ihracatı yapılan ürüne ait Türkiye’de ödediğiniz KATMA DEĞER VERGİSİ’ni iade olarak alabilirsiniz. Ürünleri yurt dışına gönderdik.  Vedop sorgulama ekranında ürünlerin yurtdışını çıktığı tarihi takip eden ayın 26.günün akşamına kadar verilmesi gereken Katma Değer Vergisi beyannamenizin ilgili bölümünde Yüklenilen KDV iadesi kısmında alacağınız iade tutarı 1.800,00 TL olarak oluşacaktır. Bu işlemleri tabi siz yapamayacağınız için Mali müşaviriniz yapacaktır.

Katma Değer vergisi iade işlemleri 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik kanuna tabi ruhsat almış meslektaşlarım tarafından yapılmaktadır. Katma Değer Vergisi iadesi nakit ve mahsup şekilde yapılabilir.  KDV iadesi başlı başına bir iş olduğu için muhasebe hizmetlerinden bağımsız olarak bir zaman bir mesai harcanacağı düşünüldüğünden İzmir mali müşavirler odasının 2022 yılı önerilen ücret tarifesinin Vergi ve SGK işlemlerinin takibi bölümünde KDV ve Vergi iadeleri- iade tutarı üzerinden %5 alınması uygun görülmüştür.

TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

Sonuç olarak, Yurtdışına yapılan her türlü mal veya hizmet teslimlerinde Türkiye’de ödenen Katma Değer Vergisi ilgili vergi dairelerince KDV iadesi işlemleri ile iade edilmektedir.


Dikkat: Bu yazı yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır ve profesyonel hizmet veya tavsiye sunmayı hedeflememektedir. Kişisel veya şirket kararları almadan önce mutlaka mali müşavirliğimize ya da 3568 sayılı kanun ile mesleki yeterlilik belgesine sahip bir uzmana danışmanız önemlidir. SMMM Mehmet Pektaş, bu yazının kullanılmasından kaynaklanabilecek zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriği, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mehmet Pektaş'a aittir ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.