Yeme içme kdv karmaşası

Yeme içme hizmeti sunan Kafeterya, pastane, pasta satış yeri, unlu mamul satış ruhsatı olan yerler ile yeme içme hizmeti sunan diğer işletmelerde, evlere paket servisi verilen işletmelerde uygulanacak katma değer vergisi (KDV) oranı konusunda tereddütler yaşanmaktadır. Mali müşavir olarak bu makalede, konunun ayrıntılarına dair açıklamalar yapacağım ve makaleyi sonuna kadar okursanız kdv oranları ile ilgili kesin ve net bilgiye ulaşacaksınız. 

Mal teslimi ve hizmet ifalarına uygulanan KDV oranları, 3065 sayılı KDV Kanunu'nun 28'inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak belirlenmektedir. Bu oranlar, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %10 olarak uygulanmaktadır. Bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için ise %20 oranında KDV uygulanmaktadır.

5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile getirilen düzenleme uyarınca, Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listenin (A) bölümünde belirtilen gıda maddelerinin teslimleri %1 KDV oranına tabi bulunmaktadır.

Diğer taraftan, Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı listenin 24'üncü sırasında, kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane gibi yerlerde verilen hizmetler için %10 oranında KDV uygulanması öngörülmüştür.

KDV Genel Uygulama Tebliği'nde, yiyecek ve içecek sunulan yerlerde KDV oran uygulamasına ilişkin detaylı açıklamalar yer almaktadır. Bu tebliğde, işletmelerin tanımı ve tasnifinde, "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik" ve ilgili diğer mevzuat esas alınmaktadır.

Satış yapılan yerlerin işyeri kriterlerine bakılmalıdır. Mali müşavirliğinize bağlı yeme içme firmalarının ürettikleri yada imal ettikleri ürünleri son tüketicilerin bu ürünleri nerede tüketildiği önemlidir. 

TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

Örnek; 

Fırın bir işletmeniz var ise ve bu fırın işletmenizin masa sandalye yada oturacak yeri yok ise unlu mamullerin kdv oranı % 1 olacaktır. Ancak, fırın işletmenizin 5 masası toplamda 20 – 25 sandalyesi var ve bu işletmenin önünde yeme içme hizmeti veriliyor ise aynı unlu mamullerin kdv oranı % 10 olarak düzenlenecektir.

Sonuç olarak, mali müşavirliğimizce yapılan araştırmalar sonucunda satış yapılan yerin lokanta, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler gibi yemek hizmeti sunan işyeri ruhsatı bulunması halinde veya söz konusu hizmet işletmelerinde ürünlerin sipariş suretiyle paket servis şeklinde sunulması durumunda %10 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir. Ancak, satış yapılan yerin bu özelliklere sahip olmaması ( ayakta yemek yerilen yer olmaması ) durumunda ve ürünlerin doğrudan teslim edilmesi durumunda %1 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.


Dikkat: Bu yazı yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır ve profesyonel hizmet veya tavsiye sunmayı hedeflememektedir. Kişisel veya şirket kararları almadan önce mutlaka mali müşavirliğimize ya da 3568 sayılı kanun ile mesleki yeterlilik belgesine sahip bir uzmana danışmanız önemlidir. SMMM Mehmet Pektaş, bu yazının kullanılmasından kaynaklanabilecek zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriği, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mehmet Pektaş'a aittir ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.