Şahıs Şirketlerinin Vergilendirilmesi: Türkiye'de Vergi Yükü ve Avantajlar

    Şahıs şirketi, tek bir kişi tarafından işletilen ve yönetilen bir işletmedir. Türkiye'de şahıs şirketleri, sermaye şirketlerinden farklı bir vergi rejimine tabidir. Bu makalede, şahıs şirketlerinin vergilendirilmesi konusunda ayrıntılı bir inceleme yapılacak ve bu işletme türünün vergi yükü ve avantajları ele alınacaktır. Şahıs şirketleri aynı zamanda gelir vergisi kanuna tabidir genel olarak bu çok karıştırılır. Kurumlar vergisine tabi olan sermaye şirketleri, Gelir vergisine tabi olan şahıs işletmeleridir.

TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

Şahıs Şirketlerinin Vergilendirilmesi: Genel Bakış

    Şahıs şirketlerinin vergilendirilmesi, Vergi usul kanunu ile düzenlenmiştir. Aynı zamanda şahıs şirketlerini gelir vergisi kanunu ve katma değer vergisi kanunu da ilgilendirmektedir.  Bu işletme türünde, işletmeyi kuran kişi ile işletme arasında bir ayrım yapılmaz. Dolayısıyla, işletmenin geliri doğrudan işletme sahibinin geliri olarak kabul edilir ve işletme sahibi tarafından bireysel gelir vergisine tabi tutulur. Bireysel gelir vergisinden kasıt ise gelir vergisidir. Gelir vergisi kişilerin net kazancı üzerinden hesaplanır. Şahıs şirketlerinin gelir vergisine eğer var ise kira gelirleri işyeri kira gelirleri de eklenir. 2024 yılı gelir vergisi oranlarından biraz bahsedelim; 

110.000 TL ‘ye kadar  % 15

230.000 TL’nin 110.000 TL’si için 16.500 TL, fazlası % 20

580.000 TL’nin 230.000 TL’si için 40.500 TL, (ücret gelirlerinde 870.000 TL’nin 230.000 TL’si için 40.500 TL), fazlası % 27

3.000.000 TL’nin 580.000 TL’si için 135.000 TL, (ücret gelirlerinde 3.000.000 TL’nin 870.000 TL’si için 213.300 TL), fazlası % 35

3.000.000 TL’den fazlasının 3.000.000 TL’si için 982.000 TL, ücret gelirlerinde 3.000.000 TL’den fazlasının 3.000.000 TL’si için 958.800 TL), fazlası % 40

Şahıs Şirketi Genç Girişimci Teşviği

    Şahıs şirketi sahipleri yani şahıs firması sahipleri ki biz buna muhasebe ve vergi dilinde gerçek kişi diyoruz. Gerçek kişiler genç girişimci teşviğinden faydalanabilir. Ancak, Sermaye şirketi ortakları yani örnek limited şirket ortağısınız yada anonim şirketi ortağısınız maalesef genç girişimci teşviğinden faydalanamazsınız.  Genç girişimcilerin 12 ay boyunca bağ-kur primleri hazine tarafından karşılanır. 3 yıl boyunca 230.000.-TL nin gelir vergisinden muaftırlar. Genç girişimci dilekçesi ilgili vergi dairesine yazılır. Vergi dairesi şahıs şirketi ile ilgili cevap verdikten sonra verilen cevap ilgili sosyal güvenlik kurumuna üst yazı ile bildirilir. Genç Girişimci ile ilgili merak ettiklerinizi ilgili aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.


Şahıs Şirketlerin sadece gelir vergisi mi öder

    Şahıs şirketleri yıllık kazançları üzerinden gelir vergisi öder. Ayrıca katma değer vergisi mükellefidir. Katma değer vergisi ile ilgili kanunda bazı istisnalar vardır. Örnek; yurtdışına amazon sitesinden satış yapan bir şahıs şirketi her ne kadar katma değer vergisi yani kdv mükellefiyeti olsa bile yurtdışına bu ürünleri yolladığı zaman gelir faturasında kdv göstermez. Nedeni ise 3065 sayılı kanunda mal ve hizmet ihracatında kdv istisnası tanımlanmıştır. 

Şahıs şirketleri ilgili yılda elde ettikleri gelirleri bir sonraki yılın mart ayının sonunda gelir vergisi beyannamesi ile vermek zorundadır. Ancak kanunlarda 3 dönem geçici vergi ödeme zorunluluğu vardır. Geçiçi vergi oranı % 15 tir. Ocak Şubat Mart dönemi gelirleri 17 Mayıs’ a kadar, Nisan Mayıs Haziran gelirleri 17 Ağustos’a kadar, Temmuz Ağustos Eylül gelirleri ise 17 Kasım’ a kadar geçici vergi beyannamesi ile gelirlerinin % 15 i devlete ödenir.  Şahıs şirketlerinin bu ödemeleri Yıllık gelir vergisinden mahsup edilir. 

TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

Şahıs Şirketlerinin Vergi Avantajları

    Şahıs şirketlerinin vergi avantajlarından biri, sermaye şirketlerine kıyasla daha basit bir vergi rejimine tabi olmalarıdır. Şahıs şirketlerinde gelir vergisi beyannamesi ve vergi ödemeleri daha az karmaşıktır ve daha az maliyetlidir. Ayrıca, işletme sahibi şahıs şirketinden elde ettiği gelir üzerinden vergi öderken, sermaye şirketlerinde olduğu gibi çift vergilendirme riski bulunmamaktadır.

    Şahıs şirketlerinin vergilendirilmesi, işletme sahibinin geliriyle doğrudan ilgilidir ve işletme kârı da işletme sahibinin kişisel geliri olarak kabul edilir. Şahıs şirketlerinin vergilendirilmesi, sermaye şirketlerine göre daha basit bir vergi rejimine tabidir ve vergi avantajları sunar. Ancak, işletme sahiplilerine vergi yükünü ve avantajlarını değerlendirirken mutlaka şirket kurma aşamasında 3568 sayılı kanuna tabi mali müşavirlik ruhsatı olan meslektaşlarımıza danışmasını öneririz.


Dikkat: Bu yazı yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır ve profesyonel hizmet veya tavsiye sunmayı hedeflememektedir. Kişisel veya şirket kararları almadan önce mutlaka mali müşavirliğimize ya da 3568 sayılı kanun ile mesleki yeterlilik belgesine sahip bir uzmana danışmanız önemlidir. SMMM Mehmet Pektaş, bu yazının kullanılmasından kaynaklanabilecek zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriği, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mehmet Pektaş'a aittir ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.