Şahıs Şirketi nedir ?

    Şahıs şirketi, tek bir kişinin kendi adına işletme faaliyetlerini yürüttüğü bir iş organizasyonudur. Yani, işletmenin sahibi ve işletmeyi yöneten kişi aynıdır. Bu tür bir işletme, genellikle küçük işletmelerde veya kişisel hizmetler sunan profesyonellerin işletmelerinde görülür. Şahıs şirketi denildiğinde ilk akla gelen yeni bir işe başlayan bir kişinin kurduğu start-up şirket modelidir. Şahıs şirketlerinin kuruluşu sermaye şirketlerine göre daha kolay ve basittir.

Yukarıda bahsedildiği gibi Şahıs şirketinin kuruluşu ve yönetimi daha kolaydır. Tek bir kişi tarafından kontrol edildiği için karar alma süreçleri hızlıdır ve yönetimdeki esneklik, işletme sahibine vergi avantajları sağlar. İşletmenin tüm geliri, sahibinin kişisel geliri olarak vergilendirilir ve işletme kazancı sahibinin bireysel gelir vergisi beyannamesinde rapor edilir. Şahıs şirketleri gelir vergisi kanununa tabidir.

TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

    Şahıs şirketi kurmak nasıl olur ?

Şahıs şirketi kuruluşu sanıldığı kadar zor değildir. Ancak şahıs şirketlerinde de sermaye şirketleri gibi dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Şahıs şirketi kurma sürecini mutlaka 3568 Sayılı kanuna göre smmm yeterlilik belgesine sahip bir mali müşavir ile gerçekleştirmenizi öneririz. Nedeni ise mali müşavirler sürekli kuruluş yaptıkları için hem mevzuatı hem güncel işleyişi çok iyi bilmektedir.

Şahıs şirketi kurmak için gerekli evraklar nelerdir ?

Nüfus cüzdan fotokopisi

İkahmetgah belgesi

İmza beyannamesi

Var ise kira kontratı,  sanal ofis ise sanal ofis sözleşmesi

Belgeler düzenlendikten sonra Gelir idaresi başkanlığı sisteminden şahıs şirketi kuruluş bildirimi yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Şahıs şirketlerinin işe başlama tarihinden 10 gün içinde ilgili vergi dairesine işe başlama bildiriminin verilmiş olması gerekmektedir. Eğer ki şahıs şirketinizin kuruluşunda bu süreyi geçirirseniz özel usulsüzlük cezaları ile karşı karşıya gelebilirsiniz.


Şahıs şirketi kuruluş işlemleri nelerdir ?

Gelir idaresi başkanlığı sistemine şahıs şirketi ile ilgili  digital vergi dairesine kayıt olunacak. Bu kayıt Tc ve e devlet şifresi ile yapılmaktadır.

Şahıs şirketi ile ilgili işe başlama bildirimi 10 gün içinde verilecek,

İşe başlama bildirimi verilirken E tebligat açılışı yapılacak,

Şahıs şirketinin vergi levhası oluşturulacak,

İşe başlama bildiriminden sonra gelir idaresi başkanlığına bağlı vergi yoklama memurları yoklama tutanağı  düzenleyecek,

E fatura kullanılacak ise e imza ile e fatura portalı başvuruları yapılacak,

Genç girişimci teşviği var ise, Şahıs şirketleri için genç girişimci teşviği geçerlidir. Sermaye şirketi ortakları genç girişimci teşviğinden faydalanamaz. Genç girişimci evrakları hazırlanacak,

İlgili Esnaf odaları yada ticaret odalarına kayıt olunacak,

Belediye ruhsatı ile ilgili belediye başvuruları yapılacak,

Sigortalı çalışan olacak ise işe başlama tarihinden hemen sonra sosyal sigortalar kurumundan sigorta dosyası açtırılacak.

TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

Şahıs Şirketi maliyetleri

Şahıs şirketinin maliyetleri sermaye şirketlerine göre çok daha uygundur. Çünkü şahıs şirketleri ticaret odaları gibi yüksek maktu aidatlar ödemezler. Bilanço usulüne tabi olan şahıs şirketlerinin ticaret odası kayıtları maliyetlidir. Genel olarak;


Şahıs imza beyannamesi: 350 – 450 TL

Muhasebe Vekaleti : 850 – 950 TL

Mali müşavir açılış ücreti: 1.500-2.000 TL


Ocak 2024 döneminde kurulan bir şahıs şirketi 1 yılda hangi beyannameleri düzenlemektedir.

12 adet KDV beyannamesi

4 adet Muhtasar beyannamesi

3 adet Geçici Vergi beyannamesi

1 adet Yıllık Gelir Vergisi beyannamesi

Not: Eğer şahıs şirketinizde işçi çalıştırıyor iseniz Muhtasar beyanname aylık olarak verilecektir.


Dikkat: Bu yazı yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır ve profesyonel hizmet veya tavsiye sunmayı hedeflememektedir. Kişisel veya şirket kararları almadan önce mutlaka mali müşavirliğimize ya da 3568 sayılı kanun ile mesleki yeterlilik belgesine sahip bir uzmana danışmanız önemlidir. SMMM Mehmet Pektaş, bu yazının kullanılmasından kaynaklanabilecek zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriği, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mehmet Pektaş'a aittir ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.