Şahıs Şirketi Kuruluşu


Merhabalar sizlere bu yazımda şahıs şirketleri ile ilgili basit akılda kalıcı bilgiler vermek istiyorum.

Şahıs Şirketleri nedir ? Şahıs Şirketleri nasıl kurulur ? Şahıs şirketlerinin vergilendirmesi nasıl olur ?

Bilindiği üzere Şahıs şirketi kuruluşu ve kapanış işlemleri sermaye şirketlerine göre ( limited şirket, Anonim şirket, Kollektif şirket vb… )  daha ekonomik ve kolaydır.

Basit ve anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalınacağım. Şahıs şirketi aslında bir gerçek kişidir. Halk arasında şahıs şirketi denmektedir. Aslında gerçek kişi bir firma açılış işlemidir. Şahıs şirketleri Gelir vergisi kanuna tabidir. Limited şirket, anonim şirket yada kolektif şirketler ise sermaye şirketleri olup, Kurumlar vergisine tabidir.

TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

Şahıs Şirketi Kuruluşu yapılması gerekenler  ?

Şahıs Şirketi kuruluşu sürecinde notere, vergi dairesine ve çalışmakta olduğunuz serbest muhasebeci mali müşavire birkaç ödeme yapmanız gerekir. Noter ücretleri, vergi dairesi damga vergileri ve mali müşavirlik makbuzları sürekli güncellendiği için şu kadar Türk Lirası bu kadar Türk lirası tutar yazılması yanlıştır.

Şahıs Şirketi kurmaya karar verdiniz mi ?

Şahıs şirketi kurmaya karar verdiğiniz andan itibaren öncelikle şahıs şirketinin vergi levhasında yazacak yasal bir adrese ihtiyacınız vardır. E ticaret ile ilgili bir faaliyet yapacaksınız bu adres ikametgah adresi olabilir. Sanal ofislerinde tercih edebilirsiniz. Sanal ofislerle aylık olarak anlaşıp şahıs şirketinin adresini orası gösterebilirsiniz.

Noterden şahıs şirketi için imza beyannamesi çıkartmanız gerekecektir. Şahıs şirketiniz için çıkartılacak imza beyannamesi zorunlu değildir. Ancak E ticaret aracılığı yapan firmalar mağaza açılış işlemleri ile ilgili imza beyannamesi istemektedir.

Örnek Trendyol yada N11 sitelerinde mağaza açıp satış yapmak istiyorsunuz. Bunun için kesinlikle şahıs şirketiniz ile ilgili  vergi levhanız ve şahıs şirketi imza beyannamenizi sisteme yüklemeniz gerekmektedir.


Şahıs Şirketi Kurmaya karar verdim ?
  • Açılış işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi dairesinden Mali müşaviriniz ile yapacaksınız.
  • Şahıs şirketiniz için işe başlama bildiriminde bulunacaksınız. Şahıs şirketiniz için işe başlama bildiriminde hangi tarihte işe başlayacağınız, Şahıs şirketinin faaliyet alanı, Şahıs şirketinin adresi vb…. formların doldurulması gerekmektedir. Burayı mali müşaviriniz ile doldurmanızı öneririm çünkü en küçük bir hata yaparsanız özel usulsüzlük cezası ile karşılaşabilirsiniz.
  • Açılış işlemlerinden sonra yani şahıs şirketi ile ilgili işe başlama bildiriminden sonra E tebligat kayıtları açılıp, Türmob Sözleşmesi sisteme girilir ( Türmob sözleşmesi E Birlik sisteminden yapılacak şahıs şirketi ile mali müşavir arasında imzalanan bir sözleşmedir )
  • Şahıs şirketinize ait Mali müşavirlik sözleşmesine, işyeri kira veya sanal ofis sözleşmeniz var ise bunlara ait  Şahıs şirketinize ait damga vergisi beyannameleri oluşturulur.
  • Şahıs şirketiniz Defter beyan sistemine ( Gelir idaresi başkanlığı ) işlenir. Şahıs şirketinizin kayıtları yapılır.
  • Şahıs şirketinizin kayıtları oluştuktan sonra ortalam 1-2 hafta içinde vergi dairesinden yoklama memuru ile tanışacaksınız. Vergi Dairesi yoklama memuru şahıs şirketinizin yasal işyeri adresine gelebilir veya sizi vergi dairesine çağırabilir. Şahıs şirketiniz ile ilgili size sorular soracaktır. Şahıs şirketinin faaliyet konusu ?  Şahıs şirketinde çalışan olacak mı ?  Şahıs şirketinin adresi ? Şahıs şirketinin muhtasar beyannamelerinin kaç aylık olacağı ? Şahıs şirketinin muhasebesine kimin bakacağı ?? vb… burada mali müşaviriniz ile iletişime geçmenizde fayda vardır.
  • Mali müşaviriniz şahıs şirketiniz ile ilgili sorulan her soruya doğru ve güvenilir bir şekilde cevaplanması ile ilgili size bilgi verecektir.
  • Şahıs şirketiniz ile ilgili Yoklama tutanağı imzası ile tüm açılış işlemleri gerçekleştirilmiş olur.
  • TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!
Şahıs şirketi kuracakların dikkatine !

İlk defa şahıs şirketi kuracak olan 29 yaş altı girişimcilere ise vergi istisnası bulunmaktadır. Gelir vergisi Kanunu’nda yapılan düzenlemeye göre; 29 yaş altındaki girişimciler, üç vergilendirme dönemi boyunca, yani 3 yıl, kazandıkları paranın 75.000 TL’si için gelir vergi ödemezken 1 yıl boyunca da Bağ-Kur primleri devlet tarafından ödenecektir.


Dikkat: Bu yazı yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır ve profesyonel hizmet veya tavsiye sunmayı hedeflememektedir. Kişisel veya şirket kararları almadan önce mutlaka mali müşavirliğimize ya da 3568 sayılı kanun ile mesleki yeterlilik belgesine sahip bir uzmana danışmanız önemlidir. SMMM Mehmet Pektaş, bu yazının kullanılmasından kaynaklanabilecek zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriği, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mehmet Pektaş'a aittir ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.