Mali Müşavir Lise Stajyerleri 

2024 yılı boyunca devlet, oran fonu kapsamında mesleki eğitime destek veren işletmelerin mali müşavir stajyer mezunları için çeşitli teşvikler sağlamaktadır. Bu yetenek, kaydedilen staj ücreti 5.100,64 TL'dir. Ancak 12. sınıf olan meslek lisesi için bu tutar 8.501,06 TL olarak belirlendi.

Mali Müşavir Stajyerleri İçin SGK Belge Kodu

Staj yapacak kişinin, çalışmaya başlamadan önce mutlaka sigorta girişinin yapılması gerekmektedir. İşi yapmadan önce sigorta işlemleri tamamlanmalıdır. Mali müşavir lise stajyerlerin sigortalı işe giriş bildirimlerinde "07-Çırak" veya "19-Stajyer" kodları kullanılmaktadır. İşten çıkış aşamasında ise "05-Belirli iş dünyasının sona ermesi" kodu ile işlem yapılır.

TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

Mali Müşavir Stajyerlerinin Çalışma Saatleri

Stajyerlerin çalışma koşulları, mesai saatleri ve yasal hakları 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile düzenlenmiştir. Zorunlu staja tabi olarak liselerin çalışma süresi haftada 3 günü aşmayacak şekilde planlanmalıdır. Aynı kapasite faaliyeti gösteren üniversite başlangıcında haftada 6 gün 45 saat geçmeyecek şekilde zorunlu stajlarını tamamlayabilir.

Yasal Stajyer Çalışma Koşulları

Yasal stajyer koşulları, staj türüne göre değişiklik gösterebilir. Ancak her durumda, işletmenin mali müşavir stajyer seviyesinin yasal olarak zorunlu olması. İşverenlerin, stajyerlere diğer çalışanlara olduğu gibi eşit davranma yükümlülüğü bulunmaktadır. Stajyer insanlar dahil tüm çalışanlara din, dil, ırk, cinsiyet ve siyasal düşüncelerin sebeplerinden dolayı elektrik kesintisi yapılamaz.

Mali Müşavir Stajyerlerine Sağlanan Devlet Desteği

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'na göre, işletmelerde mesleki eğitim hizmetlerinin yaygın olanlarının bir kısmı faiz sigortası fonundan karşılanmaktadır. Bu kapasite, mali müşavir yanında staj yapan ve ücret alan işyerlerine, işletmede yirmiden az personel çalışırken asgari ücretin net bölümünün %30'unun üçte ikisi, yirmi ve üzeri personel çalışırken asgari ücretin net bölümünün %30'unun üçte biri devlet katkısı olarak yatırılacaktır. Yatırılan ücret, net asgari ücretin %30'undan az olamaz.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yükümlülükleri

İşverenler, istihdam edecekleri stajyerler için iş sağlığı ve ömrünü uzatmakla yükümlüdürler. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince, stajyerler dahil tüm çalışanların gerekli eğitimleri vermek zorundadır.

Bu makale, mali müşavir lise stajyerlerinin çalışma koşulları, stajyer ücretleri ve devlet destekleri hakkında özet bilgiler sunmaktadır. İşverenler ve stajyerler için önemli yasal düzenlemeler ve aktarımlar hakkında bilinçli olmak, staj sürecinin daha verimli ve adil bir şekilde tutulmasını sağlar.

 TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

Dikkat: Bu yazı yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır ve profesyonel hizmet veya tavsiye sunmayı hedeflememektedir. Kişisel veya şirket kararları almadan önce mutlaka mali müşavirliğimize ya da 3568 sayılı kanun ile mesleki yeterlilik belgesine sahip bir uzmana danışmanız önemlidir. SMMM Mehmet Pektaş, bu yazının kullanılmasından kaynaklanabilecek zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriği, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mehmet Pektaş'a aittir ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.