3 Dakikada Şahıs Şirketi Kurulur Mu?

İnternette 3 dakika da şahıs şirketi kurulabilir. Şahıs şirketini hemen kurun. Şahıs şirketi kurmak 3 dakikadan az bir zaman alıyor. Başlıklı bir çok yazılar videolar ile karşılaştım. Bir mali müşavir olarak sizlere bu konuyu izah edip kimsenin mağdur olmaması adına bu bilgilendirmeyi yapma gereği duydum. Şahıs şirketi kuruluşunda sadece interaktif vergi dairesinden işe başlama bildirimi verileceği düşüncesi kesinlikle doğru bir bilgi değildir. Şahıs şirketi kurarken işe başlama bildirimi verilmesi 3 dakikadan daha az zaman aldığı evet belki doğrudur. Ancak şahıs şirketi kurarken işe başlama bildirimi ile olay bitmez. Gelin size detaylarıyla anlatayım. 

 TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

Şahıs Şirketi 3 Dakikada Kurulur Mu? 

 

Hayır arkadaşlar. Net Şahıs şirketi 3 dakikada kurulmaz. Şahıs şirketi için interaktif vergi dairesinden işe başlama bildirimi 3 dakikada yapılabilir. İşe başlama bildirimi sadece bir bildirimdir. ‘Ben şirketi kuruyorum. Bilginiz olsun‘ demektir. Peki ya sonrası?

 

İşe başlama bildiriminden sonra neler yapılır?


Şahıs Şirketinizin adresi kira ise kira sözleşmesinin tanzim tarihinden itibaren 15 gün içinde kira sözleşmesine ait damga vergisini ilgili vergi dairesine bildirilmeniz gerekiyor. Sanal ofis bile olsa sanal ofis ile sizin aranızda imzalanan sözleşmeye ait damga vergisini tahakkuk ettirmeniz gerekir. Peki siz bu beyannameyi nasıl yapacaksınız? Şahıs şirketi kuruluşunda damga vergisi beyannamesi tahakkuk ettirilmez ise devlet bunu vergi zıyaı ve gecikme faizi ile sizden tahsil edecektir.

 

Şahıs şirketiniz ile Mali Müşaviriniz arasında bir sözleşme yapılması gerekiyor. Mali müşaviriniz ile sizin aranızda bu sözleşmeye istinaden aracılık ve sorumluluk sözleşmesi internet vergi dairesinden sisteme tanımlanacaktır. Bu sözleşme Mali müşavirlerin kullandığı Türmob E-birlik sistemi üzerinden yapılır. Bu sözleşmenin de bir damga vergisi vardır. Eğer süresi içinde E birlik sözleşmesinin damga vergisi tahakkuk etmez ise yine vergi zıyaı ve gecikme faizi ödemek zorunda kalacaksınız.  

 

E Tebligat Sistemine Kayıt?


Şahıs şirketi kuruluşu aşamasında işe başlama bildirimini verirken e tebligat sistemine otomatik kayıt imkanız vardır. Ancak deneyimlerim sonucu bazı mükelleflerimin e tebligat kayıtları gerçekleşmediği için manuel olarak e tebligat kaydının aktif hale getirilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Bu bahsettiğim maliye tarafındaki E tebligat kaydı. Aynı zamanda ilk defa sosyal sigortalar kurumundan sigorta dosyası açtıracak firmalarında sosyal sigortalar kurumu sistemlerine e tebligat kayıtlarının oluşturulması gerekiyor. 

 TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

Şahıs Şirketlerinde Muhtasar Kaydı?

 

3 dakikada şahıs şirketi kurma ile ilgili onlarca video çeken arkadaşların şahıs şirketlerinde muhtasar beyanının aylık mı 3 aylık mı olacağı konusunda herhangi bir fikirleri olmadığını düşünüyorum. 

 

Sigortalı çalışanınız var ise muhtasar beyannamesi kaydını aylık açtırmak zorundasınız. Eğer 3 aylık açtırırsanız kira, smmm makbuzu ve diğer ücretli personellerden doğacak gelir vergisini vergi zıyaı, gecikme faizi ve beyanname vermeme cezaları ile karşı karşıya kalacaksınız. 

 

Defter Beyan Sistemine Kayıt Nasıl Olur?

 

Yine 3 dakikada şirket kurup defter beyan sistemine kayıt olmak matematiksel olarak imkansızdır. Çünkü Gelir idaresi başkanlığının Defter beyan sistemine kayıt olmak için aracılık ve sorumluluk sözleşmenin girilmesi gerekmekte, bu işlemde vergi levhanız oluştuktan sonra gerçekleşir. Dolayısıyla defter beyan sistemine kayıt otomatik olarak yapılmaz. Manuel siz ya da mali müşaviriniz tarafından yapılacaktır. 

 

Genç Girişimci Teşviki Nasıl Alınır?


3 dakikada şahıs şirketi kurabilen arkadaşlar, sanırım Genç girişimci kayıtlarının otomatik vergi dairesi tarafından yapılacağını düşünüyorlar. Böyle bir şey yoktur. 12 ay boyunca bağ-kur primi ödenmeyip 3 yıl boyunca 75.000 TL gelir vergisi otomatik tanımlanmaz. Vergi dairesi sizin genç girişimci teşvikine uygun olup olmadığını bilemez. Mali müşaviriniz teşvik ile ilgili konuyu vergi dairesine açıklayıcı bir dilekçe ile bildirir. Şahıs şirketi kuracak kişinin teşvik şartlarına uygunluğu ilgili vergi dairesi tarafından tespit edilip tarafınıza e imzalı bir evrak yollanır. Bu evrak e tebligatınıza kes yazı açıklama koduyla düşecektir. Vergi dairesi tarafından yollanan genç girişimci teşvikine uygunluk belgesi ıslak imzanızın ve kaşe bilgilerinizin yer aldığı üst bir yazı (dilekçe) ile bağlı bulunduğunuz sosyal sigortalar kurumuna bildirilir. Sosyal sigorta müdürlüğü bu teşviki onayladıktan sonra 12 ay boyunda bağ-kur primi doğmaz. 

 

Yoklama Memuru Size Randevu Vermez!


Şahıs şirketi kuruluşu aşamasında işe başlama bildirimi yapıldıktan sonraki aşama ilgili vergi dairesi sicil yoklama bölümünde ki arkadaşların yoklamtutanağı nezdinizde imzalamasıdır.  Şahıs şirketi kuruluşu ile ilgili internette yoklama memurunun geleceği saati sms ile bildirdiği yazılmış bu mümkün değildir. Çok yoğun olan bölgelerde bu uygulama yapılıyor biliyorum. Ancak bu durum gelir idaresi başkanlığının sicil yoklama bölümünde ki memur eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Şahıs şirketi kuruluşlarında yoklama anlık tutulur. Dolasıyla size yoklama memuru geleceği saati asla bildirmez. Yoklama tutanakları çok önem arz etmektedir. İki kez olumsuz yoklama tutulduğunda vergi dairesi re'sen mükellefiyetinizi kapatacaktır. Sonra uğraş dur. 

 

Sonuç olarak, 3 Dakika da Şahıs şirketi kurmak maalesef imkansız. Şahıs şirketiniz ile ilgili işe başlama bildiriminde bulunabilirsiniz. Ancak kira sözleşmesi, Mali müşavirlik sözleşmesi, beyanname vermeme cezası, vergi zıyaı ve gecikme faizi, defter beyan sistemi kayıt olmama, Sürpriz bir şekilde bağ-kur borcunuzun doğması, 75.000 TL gelir vergisi istisnanız ile ilgili gelir vergisi ödemeniz gibi durumlarla karşılaşmamak için internette dolaşan 3 dakikada şahıs şirketi kuruluşu gibi videolara ve yazılanlara itibar etmeyin. Şahıs şirketi kuruluşlarınızı doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmak ve sorunsuz ilerlemek için 3568 sayılı kanuna tabi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ruhsatına sahip meslektaşlarımla yapmanızı naçizane öneririm. 



Dikkat: Bu yazı yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır ve profesyonel hizmet veya tavsiye sunmayı hedeflememektedir. Kişisel veya şirket kararları almadan önce mutlaka mali müşavirliğimize ya da 3568 sayılı kanun ile mesleki yeterlilik belgesine sahip bir uzmana danışmanız önemlidir. SMMM Mehmet Pektaş, bu yazının kullanılmasından kaynaklanabilecek zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriği, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mehmet Pektaş'a aittir ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.