
Yazılım Şirketleri Faturayı Nereye Kesecek?
Yazılım Şirketleri Nasıl Kurulur?
Yazılım sektöründe faaliyet göstermek isteyen girişimciler için farklı şirket türleri bulunmaktadır. En basit ve hızlı kurulabilen yazılım şirketleri genellikle serbest meslek erbabı olarak ya da şahıs şirketi olarak kurulmaktadır. Şahıs şirketleri, her ne kadar şirket olarak adlandırılsa da, sermaye şirketi niteliği taşımaz. Bu nedenle hukuki açıdan, gerçek kişi işletmesi olarak kabul edilir ve işletme defterine tabi tutulur.
Bunun dışında, sermaye şirketleri de yazılım sektöründe tercih edilebilir. Limited şirket, anonim şirket, kolektif şirket ve komandit şirket gibi farklı türler mevcuttur. Yazılım sektöründe en yaygın kullanılan şirket türleri limited şirket ve anonim şirket olup, yazılım hizmeti faaliyet kodu ile bu şirket türleri kurulabilir ve faaliyete başlayabilir.
Yazılım Şirketleri ve Fatura Kesme Kuralları
Yazılım şirketlerinin fatura kesme kuralları, şirket türüne, hizmetin niteliğine ve hizmetin yurt içi ya da yurt dışına yapılmasına göre değişkenlik gösterir. Şahıs şirketi olarak kurulan serbest meslek erbabı firmalar e-smm portalından e-serbest meslek makbuzu düzenlerken, Limited şirket yada anonim şirketler e-arşiv fatura yada e-fatura düzenlemek zorundadır.
Şahıs Şirketleri ve Fatura Kesme
Şahıs şirketleri, gelir vergisi mükellefi olarak faaliyet gösterir ve fatura keserken KDV uygulamak zorundadır. Hizmetin yurt içinde verilmesi durumunda güncel mevzuata göre % 20 oranında KDV uygulanır. Ancak, hizmetin yurtdışına verilmesi durumunda ya da başka bir deyişle hizmetten yurt dışında faydalanılması durumunda 3065 sayılı kanun hükümlerinde KDV muafiyeti doğacaktır. Şahıs şirketi olarak kurulan yazılım hizmetleri ticari kazanç değil serbest meslek kazancı olarak değerlendirilir. Ancak, limited şirklet ya da anonim şirkette ise kurum kazancı olacak ve e-fatura, e-arşiv fatura düzenlenecektir. Bu faturalar dijital ortamda fatura düzenlemelidir.
Limited ve Anonim Şirketlerde Fatura Kesme
Limited ve anonim şirketler, Türk Ticaret Kanunu'na tabi olup, Vergi Usul Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu kapsamında muhasebe kayıtlarını tutmak ve fatura düzenlemek zorundadır. Fatura kesimi, şirketin gelir ve gider hesaplarına uygun olarak gerçekleştirilmelidir.
Yazılım Şirketlerinde Yurt Dışına Fatura Kesme
Yazılım şirketleri, hizmetlerini yurt dışındaki firmalara da sunabilir. Bu durumda en kritik konu faturanın kime kesileceğidir.
Yurt Dışı Fatura Kesme Kuralları
Gelir İdaresi Başkanlığı’na göre, fatura mutlaka hizmeti alan firmaya kesilmelidir. Ödeme yapan firma ile hizmeti alan firma farklı olabilir, ancak fatura doğrudan hizmetin alıcısına düzenlenmek zorundadır.
Ayrıca, yazılım ihracatı yapan firmalar, %80’e kadar vergi indirimi ve devlet teşviklerinden faydalanabilir. Bu teşvikten yararlanabilmek için, hizmetin yurt dışına yapılması ve ödemenin yabancı para cinsinden Türkiye'ye getirilmesi gerekmektedir.
Yurt Dışı Ödeme ve Aracı Firmalar
Bazı ülkelerden Türkiye’ye yabancı para transferinde bankacılık düzenlemeleri nedeniyle sorunlar yaşanabilmektedir. Bu yüzden birçok yazılım firması, Payoneer, Wise, Stripe ve benzeri uluslararası ödeme platformlarını kullanarak ödemelerini almaktadır. Ancak, fatura doğrudan hizmeti alan müşteriye kesilmelidir, aracı şirketlere kesilen faturalar geçerli sayılmayabilir. Konu ile mutlaka her firmanın özelge talep etmesi önerilir.
Yazılım İhracatında Devlet Teşvikleri
Yazılım ihracatı yapan firmalar için, %80’e kadar gelir vergisi muafiyeti ve ihracat teşvikleri mevcuttur. Bu avantajlardan yararlanmak için şu şartlar sağlanmalıdır:
Hizmetin yurt dışındaki bir firmaya sunulması,
Ödemenin döviz cinsinden Türkiye’ye getirilmesi,
Faturanın yurt dışındaki alıcı adına kesilmesi.
Bu teşviklerle ilgili daha fazla bilgi için Mehmet Pektaş Web Sitesi ziyaret edilebilir.
Genç Girişimci Teşviki ile Yazılım Şirketi Kurmak
Genç girişimciler, yazılım sektörüne adım atarken devlet tarafından sağlanan çeşitli teşviklerden faydalanabilir. Genç girişimci teşviki, 29 yaşını doldurmamış ve ilk defa şirket kuran bireyler için sunulan bir destek programıdır. Bu teşvik kapsamında;
3 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanır (2025 yılı için 330.000 TL'ye kadar),
Bağ-Kur prim desteği ile 1 yıl boyunca primler devlet tarafından ödenir,
KOSGEB ve TÜBİTAK destekleri ile hibe ve düşük faizli krediler alınabilir.
Yazılım alanında girişim yapmayı planlayan genç girişimciler, şahıs şirketi kurarak bu teşviklerden en hızlı şekilde faydalanabilir. Ancak, sermaye şirketi tercih eden girişimciler için farklı destek programları da bulunmaktadır. Özellikle Ar-Ge ve inovasyon tabanlı projeler geliştiren yazılım firmaları, TÜBİTAK ve Teknopark teşviklerinden yararlanabilir. Çok önemli bir detay. Limited şirket ortakları 18-29 yaş arasında olsa bile genç girişimci teşviklerinden faydalanamaz. Genç Girişimci teşviki gelir vergisi mükelleflerine tanınan bir haktır.
Sonuç
Yazılım şirketlerinin fatura kesme süreçleri, şirket türüne ve hizmetin verildiği bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Şahıs şirketleri ve sermaye şirketleri arasında fatura düzenleme prosedürleri farklıdır. Özellikle yurt dışına yapılan yazılım hizmetlerinde faturanın hizmeti alan firmaya kesilmesi ve ödemenin yabancı para cinsinden alınması gerektiği unutulmamalıdır.
Ayrıca, genç girişimci teşvikleri, yazılım sektöründe faaliyet göstermek isteyen bireyler için önemli fırsatlar sunmaktadır. Doğru muhasebe yönetimi ile şirketler, hem vergi avantajlarından yararlanabilir hem de resmi prosedürlere uygun hareket edebilir.
Tarih:06.03.2025
Dikkat: Bu yazı yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır ve profesyonel hizmet veya tavsiye sunmayı hedeflememektedir. Kişisel veya şirket kararları almadan önce mutlaka mali müşavirliğimize ya da 3568 sayılı kanun ile mesleki yeterlilik belgesine sahip bir uzmana danışmanız önemlidir. SMMM Mehmet Pektaş, bu yazının kullanılmasından kaynaklanabilecek zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriği, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mehmet Pektaş'a aittir ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Yorum Yap