Limited şirket kuruluşu ?

Şirketler sermaye şirketleri ve şahıs şirketleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Sermaye şirketleri; Anonim, Limited ve sermayesi paylara bölünmüş ( hisseli  ) olarak üçe ayrılır.

Limited Şirketler TTK ile tek ortak ile kurulmasına izin verilen şirket türüdür. Sermaye en az  10 bin TL, sermayenin 1/4 ' ünün banka tarafından blok edilme zorunluluğu yoktur. Fakat 24 ay içinde taahhüt edilen sermayenin ödeme zorunluluğu vardır. Limited şirketlerde ortak sayısı 50' i geçemezken, en çok kurulan şirket türüdür. Ortak sayısı 20' i geçtiği zaman şirketlerde denetçi bulundurma zorunluluğu vardır.

TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

Limited Şirket Nasıl Kurulur ?


Bir Limited şirket kurmaya karar verdiyseniz öncelikle Şirket kuruluş aşamasından önce Şirket Ana sözleşmesinde yer alan bazı bölümleri belirlemeniz gerekiyor. Bu bilgiler;

  • Şirketin Ortakları
  • Şirketin Unvanı
  • Şirketin Amaç ve Konusu
  • Şirketin Merkez Adresi
  • Şirketin Süresi
  • Şirketin Sermayesi ve Payları
  • Şirketin İdaresi
  • Şirketin Temsilcisi
  • Genel Kurul

Limited Şirket Kuruluşu ?

Yukarıdaki bilgiler eşliğinde şirketin Mersis hesabı üzerinden kuruluş işlemleri mali müşavirler tarafından gerçekleştirilir. Limited şirket kuruluşu için potansiyel vergi numarası oluşturulur. Mersis giriş ekranında işlemler tamamlandıktan sonra şirketin kuruluşu ile ilgili bir talep numarası oluşacaktır. Bu talep numarası Şirket kuruluşu aşamalarında randevu ve dilekçelerde kullanılacağı için önem arz etmektedir. İzmir, İstanbul veya Ankara hangi şehirde hangi ticaret odasına bağlı iste sistemden şirket kuruluş formları oluşturulur. Bu formlar ile beraber şirket kuruluşu ilgili ticaret sicil müdürlüklerince incelemeye alınır. Şirket Kuruluşu mersis ekranından takip edilir. Ret edilen şirketler kurululu ile ilgili ret edilme sebepleri açıkça belirtilir ( unvan, pay dağıtımı hataları, amaç konu belirsizlikleri vb… )  Onaylanan şirket kuruluşlarında ilgili sicil müdürlüklerince mesaj ya da mail olarak bilgilendirme yazısı yollanır, bu yazıların içeriğinde şirketi kurmak için ödenecek bazı ücretlerin olduğu bir link ile yönlendirme sağlanır. Şirket kuruluşunda bu linke tıklanarak Şirket kuruluşu harç ücreti, resmi defterler, kuruluş sermayesinin on binde dördü, rekabetin korunması hakkındaki kanunun 39 uncu maddesi gereği Rekabet kurumuna, Şirket kuruluş ilanları ve gazete katkı payı ödenir.

Şirket kuruluşu ile ilgili ödemeler  yapıldıktan sonra sistem otomatik olarak ilgili mail adresine şirket kuruluşu ile ilgili tahsilat makbuzu düzenler. Ödeme ekranı sonrası sistem müsaittik durumuna göre şirket ortaklarına randevu gün ve saati belirler. Online şirket kuruluşu şuan aktif değildir. Yakın zamanda e imza ile şirket kuruluşları yapılacağı bilgisi vardır. Şirket kuruluşu aşamalarında Randevu gün ve saatinde ilgili ticaret sicil müdürlüklerini tüm şirket ortakları kimlik belgeleri ile müracaat ederler. Müracaat esnasında Şirket Oda kayıt beyannamesi, Tahsilat Makbuzu ( yukarıda bahsi geçen ),  Ticaret sicil kuruluş dilekçesi yer almaktadır. Şirket kuruluşunda hazırlanan Ana sözleşme ticaret sicil memuru önünde imzalanır.

TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

Şirket Kuruluşunda Ana sözleşme imzalandı !!

Şirket Kuruluşunda ana sözleşme imzalandıktan sonra iki saat içinde Limited şirkete ait Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanır. Limited şirket kurmak bu kadar basit değildir. Şirket kuruluşundan sonra  Ticaret sicil müdürlüğünden sonra noter işlemleri vardır. Noter limited şirket adına imza sirkülerini hazırlar. Şirket kuruluşunda şirketin ana sözleşmesi imzalandıktan bir iş günü sonrası ilgili ticaret sicil müdürlüğünden resmi defterler teslim alınır ( limited şirket ortakları yada şirket vekaleti olan bir kişi ). Limited Şirketin Yasal defterler alınmadan önce ilgili ticaret sicil müdürlüğüne oda kaydının yapılması zorunludur. Bu sırada Limited Şirketin faaliyet belgesi ve oda kayıt ücreti ile ilgili ödemeler  ticaret sicili veznelerinden yapılır. Bu işlemlerden sonra Limited şirket ticaret sicil gazetesinde yayınlandıktan sonra aktif bir şekilde işlemler sağlanmış olur. Şirket kuruluşunda Vergi dairesi yoklaması, Türmob muhasebe sözleşmesi, Kira veya sanal ofis sözleşmelerinin damga vergilerinin Limited şirket adına tahakkuk ettirilmesi ile  Şirket açılış işlemleri devam eder.

Bu süreçlerin mali müşaviriniz ile takip edilmesi önem arz etmektedir.

 

Dikkat: Bu yazı yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır ve profesyonel hizmet veya tavsiye sunmayı hedeflememektedir. Kişisel veya şirket kararları almadan önce mutlaka mali müşavirliğimize ya da 3568 sayılı kanun ile mesleki yeterlilik belgesine sahip bir uzmana danışmanız önemlidir. SMMM Mehmet Pektaş, bu yazının kullanılmasından kaynaklanabilecek zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriği, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mehmet Pektaş'a aittir ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.