E ticaret nasıl kurulur ?

E ticaret yapmaya karar verdiniz. Nerden nasıl başlayacağım konusunda kararsız kalıyorsanız yazımı mutlaka sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim.  E ticaret yapmaya karar verdim ve nasıl yapacağım ? Şahıs şirketi kurmalı mıyım ? Nerden başlayacağım ?  Şirket mi kurmalıyım ?  Şahıs şirketi mi açmalıyım ? Şahıs şirketi kurarsam veya Limited şirket kurarsam bana maliyeti ne olacak ? Oldu da yapamadım ne kadar sürede kapatabilirim ? Kapanış yaparken bir vergi öder miyim ? gibi sorular ile karşı karşıya kalacağınız düşüncesinde olan girişimci arkadaşlara yazımı özenle okumalarını tavsiye ederim. Hemen belirtmek isterim ki gerek Trendyol, n11, Amazon gibi platformlarda satış yapacaksınız gerek ise kendi web sitenizde satış yapacaksınız birazdan sizlere vereceğim bilgiler aynıdır.


E ticaret şahıs şirketi zorunluluğu ?

E ticaret yapmak istiyorsunuz fakat şahıs şirketi mi kurmalıyım yoksa limited şirket mi kurmalıyım ya da anonim şirket mi kurmalıyım soruları kafanızı mı karıştırıyor.  Şunu belirtmek isterim. E ticaret yapacaksanız şahıs şirketi ya da limited şirket ya da anonim şirket her türlü şirketi kurabilirsiniz. Kanunda bununla ilgili şahıs şirketi olacak ya da limited şirket olacak gibi bir zorunluluk bulunmuyor.

 

Burada zorunlu olan vergi mükellefiyet kaydınızın açılmasıdır.  Şahıs şirketleri gelir vergisi kanununa tabi iken limited şirket ve anonim şirketler kurumlar vergisine tabidir. Şahıs şirketleri 15-20-27-35-40 olarak gelir vergisi öder. Limited şirket ve anonim şirketlerde % 20 kurumlar vergisi vardır. Cumhurbaşkanı kararı ile 2021 yılında %25 ve 2022 yılında %22 ye yükseltilmiştir.

 

Sermaye şirketleri limited şirket ve anonim şirketler belirli bir sermaye ile kurulur. Limited şirketlerde 10.000 TL Anonim şirketlerde 50.000 TL sermaye zorunluluğu vardır. 

 

Kimler şahıs şirketi kurabilir ?

 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her gerçek kişi şahıs şirketi kurabilir. 18 yaş altındaki kişilerde şahıs şirketi kurabilir tabi ki vasi kararı mutlaka burada şart olacaktır.

 

Şahıs şirketi mi kurmalıyım ?

 

Genelde ilk defa işe başlayan kişilere şahıs şirketi açmayı öneriyoruz. Nedeni ise ;

 

*İşler  kötü gittiğinde hemen aynı gün şahıs şirketleri kapatılabilir. Fakat sermaye şirketleri yani limited şirketlerde ve anonim şirketler de en az 3 ay boyunca tasfiye sürmektedir. ( 6 Kasım 2021 tarih 31651 sayılı resmi gazetede Kanunun 17. Maddesi ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 543’üncü maddesinin ikincisi fıkrasında birinci ve ikinci cümlelerinde yer alan altı ibaresi üç şeklinde değiştirildi )  

 

*Şahıs şirketlerinin kuruluşu aynı gün yapılırken yani daha basit iken limited şirket ve anonim şirketlerin kurulması daha zordur. Limited şirket ve anonim şirketlerin kuruluşu bir iki haftayı bulabilir. İlgili il deki ticaret odasının yoğunluğuna göre değişmektedir.

 

*Şahıs şirketlerinin kuruluş maliyeti limited şirketler ve anonim şirketlere göre çok daha uygundur. Örnek 2022 yılı için limited şirket kuruluşu 8.000 TL tutuyor iken ( bu durum ana sözleşmeye göre şirket sermayesine göre ortaklara göre değişkenlik göstermektedir). Şahıs şirketinin kuruluşu 1.500-2.000 TL arasındadır. 

Genç girişimci teşvikinden kimler faydalanabilir ?

Konusu açılmışken mutlaka belirtmekte fayda vardır. Genç girişimci teşvikinden 18-29 yaş arasındaysanız ve adınıza daha önce bir mükellefiyet tesis edilmemiş ise faydalanabilirsiniz. Şahıs şirketi kuracaksanız ve 18-29 yaş arasındaysanız mutlaka genç girişimci teşvikinden faydalanmanız gerekmektedir. 1 yıl boyunca bağ kur priminiz hazinece ödenir. 75.000 TL gelir vergisi istisnası vardır 3 yıl boyunca faydalanabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken bir nokta limited şirket ortakları ve anonim şirket ortakları daha doğrusu sermaye şirketi ortakları genç girişimci teşvikinden faydalanamazlar.

 

Sonuç olarak O halde e ticarete yeni başlayacak kişilere kesinlikle şahıs şirketi kurmayı öneriyoruz. Şahıs şirketinizin gidişatına bakmak gerekir. Eğer beklediğiniz gibi firmanız kâr etmeye başladıysa ve siz gelir vergisi artan oranlı dilimlerinde 35 -40 seviyelerine çıktıysanız ki genç girişimci teşvikinden faydalandığınız için 75.000 TL matrahtan düşülerek hesaplanacaktır. Bu aşamada sermaye şirketine gidilmesi hususu önem arz etmektedir.

 


Dikkat: Bu yazı yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır ve profesyonel hizmet veya tavsiye sunmayı hedeflememektedir. Kişisel veya şirket kararları almadan önce mutlaka mali müşavirliğimize ya da 3568 sayılı kanun ile mesleki yeterlilik belgesine sahip bir uzmana danışmanız önemlidir. SMMM Mehmet Pektaş, bu yazının kullanılmasından kaynaklanabilecek zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriği, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mehmet Pektaş'a aittir ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.