E -Arşiv fatura nedir ?

 E – Arşiv fatura elektronik fatura uygulaması kapsamı dışında kalan kurum yada şahıs şirketi gerçek kişiler arasındaki kağıt  fatura işlemleri ve saklanmasının elektronik ortama taşındığı fatura türüdür. Şahıs şirketiniz var ve E arşiv fatura düzenlemek istiyorsunuz. E- Arşiv faturanın teknik standartları Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenmiştir.

 TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

E –Arşiv fatura nereden kesilir ?

E arşiv fatura https://earsivportal.efatura.gov.tr/intragiris.html adresinden kullanıcı kodu ve şifreniz girilerek kesilir. Arkadaşlar yazımda birkaç önem arz eden durum vardır. Size bunlardan bahsedeceğim. Şahıs şirketiniz var, E ticaret yapıyorsunuz bir ürün sattınız. E –Arşiv fatura düzenlendiniz ve karşı firmanın mail adresini yazdınız. Ve karşı firma şahıs şirketi değiş. Bireysel nihai tüketici. Yazılan mail adresi sadece bilgi amaçlıdır. Karşı tarafın mail adresine E –Arşiv faturanız mail olarak gitmez. Bu nedenle kesilen E –Arşiv faturaları PDF formatında indirilip manuel olarak mail atılır. Mükellef ve mali müşavirlik ofisleri arasında yaşanan en büyük sorun budur. Şahıs şirketinize yada Kurumsal şirketinize kesilen E –Arşiv faturaların PDF formatı yani fatura detayları herhangi bir sistemde görüntülenemez. 

 

Kimler E –Arşiv fatura kullanmak zorundadır ?

 Resmi Gazete’ de yayınlanan tebliğe göre 2018-2019-2020 hesap dönemleri için 5 Milyon TL, 2021 için 4 Milyon TL, 2022 ve sonrası dönemleri için 3 Milyon üzeri satış gelirine sahip olan mükellefler E fatura kesmek zorundadır. İlgili kanunda Şahıs şirketi yada Limited şirket veya anonim şirket olarak bir ayrım yapılmamıştır.

Ancak E –Arşiv fatura kesmenin sınırı 01.03.2022 tarihinden itibaren vergi mükelleflerine kesilecek fatura tutarın günlük 5.000 TL yi geçerse E –Arşiv fatura kesmek zorundasınız.

TIKLAYIN !!!  TIKLAYIN !!!

 Örnek1 :

A şahıs şirketi kağıt fatura düzenliyor.B şahıs şirketi 15.12.2022 tarihinde 1.000TL bir ürün aldı. B şahıs şirketi aynı gün yani 15.12.2022 tarihinde 4.500 TL bir ürün alışında. A şahıs şirketi B şahıs şirketine E –Arşiv fatura düzenlemek zorundadır . Çünkü aynı gün 5.000 TL yi geçen bir işlem olmuştur.

 

Örnek2:

A şahıs şirketi kağıt fatura düzenliyor. B şahıs şirketi 10.12.2022 tarihinde 1.000TL bir ürün aldı. A şahıs şirketi B şahıs şirketine E –Arşiv fatura düzenlemek zorunda değildir. Kağıt fatura düzenlemeyebilir.

 Mali müşavir olarak görüşüm dijital ve gelişen çağa ayak uydurmak için kağıt faturaları bir yana bırakıp E – Arşiv fatura düzenlenmesi yönündedir.

 

E –Arşiv kullanmanın avantajları nelerdir ?

     ·       Şirketler ve Şahıs Şirketleri tüm fatura işlemleri elektronik ortama taşınacağı için kağıt fatura oluşturma gönderme ve saklama maliyetlerinden tasarruf sağlamaktadır.

·       Şahıs Şirketleri istediği zaman fatura bilgilerine ulaşabilmektedir.

 

Adım Adım E-Arşiv fatura düzenlemek nasıl olur ?

       E-arşiv portal giriş yapınız.

Ekranda bulunan modül seçiniz alanına tıkladığınızda e- arşiv portalı seçiniz.

Ekranın sol tarafında belge işlemleri ve Şahıs şirketi kullanıcı işlemleri adı altında 2 buton gelecek

Kullanıcı işlemleri bölümünde Şahıs Şirketiniz  ile ilgili tanımlamaları yapabilirsiniz.

Şahıs şirketinizden kesilecek E –Arşiv Fatura tipini kesinlikle unutmayınız .

Faturayı kesmeden önce ürünü irsaliye şeklinde gönderdiyseniz ilişkilendirmek anlamında irsaliye numarası ve tarihini yazmalısınız.

Satır ekle kısmından mal ve hizmet alanına ürünün ne olduğunu yazmalısınız.

Şahıs şirketinizden kesilecek faturanın konusun olan Miktar ve birim kısmı size aittir.

Eğer faturanız da ıskonto var ise  kesinlikle iskonto oranı yazılmalıdır.

Kdv oranı faturada ne yazıyorsa onu seçmelisiniz 

Tüm bu aşamaları gerçekleştirdikten sonra;

Faturayı onaylamak için düzenlenen belgeler kısmına gelip gib imza seçeneğine tıkladıktan sonra sisteme kayıtlı cep telefonuna gelecek olan şifreyi girmelisiniz. Fatura onaylandıktan sonra indir kısmından pdf olarak indirebilirsiniz


Dikkat: Bu yazı yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır ve profesyonel hizmet veya tavsiye sunmayı hedeflememektedir. Kişisel veya şirket kararları almadan önce mutlaka mali müşavirliğimize ya da 3568 sayılı kanun ile mesleki yeterlilik belgesine sahip bir uzmana danışmanız önemlidir. SMMM Mehmet Pektaş, bu yazının kullanılmasından kaynaklanabilecek zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriği, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mehmet Pektaş'a aittir ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.